Great Meaning of Time - Najciekawsze polskie forum o zegarkach
09 Wrzesień, 2010, 07:27:31 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Reklama
Aktualności: Zobacz co słychać na zaprzyjaźnionym forum:

Strona główna   Pomoc Tagi Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wina gronowe - dobre i warte swojej ceny:  (Przeczytany 817 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
jabberwocky
Liczba opinii: (0)
Użytkownik

« Odpowiedz #45 : 31 Lipiec, 2010, 01:03:41 »

nie wiem jak dokładnie jest z tą pianką i mogę się mylić (zwłaszcza, że eximiusa już ponad butelka per capita poszło) ale korki są niezbędne chyba tylko do win lepszych (nie znaczy od razu droższych) z potencjałem starzenia. Poza tym korek ma same wady - jest zdecydowanie droższy, bardziej ryzykowany w użyciu (patrz - wino korkowe), łatwiej go zepsuć przez nabywcę wina, dla osoby niedoświadczonej trudniej otworzyć... Hyp.. a w białym Eximiusie był 4 centymetrowy korek i po co to komu jak wino takie dobre, że butelka na osobę to za mało? Cool..hyp

Właśnie do tego się odnosiłem - gdzieniegdzie winiarze się odważyli przyznać że naturalny korek to nie jest taki cymes,
a dobrze zrobiony plastik nie jest taki zły.
hammerh34d
Liczba opinii: (1)
Użytkownik

« Odpowiedz #46 : 03 Sierpień, 2010, 22:12:32 »

No to ad rem... Smiley

Dziś wykupiłem wszystkie czerwone wytrawne w Jastrzębiej Górze. Znaczy wszystkie 2.
Pierwsze:

http://img227.imageshack.us/img227/3572/wino1.jpg
Wina gronowe - dobre i warte swojej ceny:

Zaskakująco dobre! Kwasowe może nieco bardziej, niż powinno być, ale zaskakująco treściwe, troszkę wiśniowe, troszkę taniczne - jak za dwie dychy, to zaryzykuję tfierzenie, że wybitne, kurna.
Znaszy mogię nie byś obiektywny, bo z żoną wypilim właśnie całe, ale warto było Wink

Jutro może Rioja za dwie dychy będzie Smiley

m.
roj
Newbie
*

Miejsce pobytu: Warszawa

« Odpowiedz #47 : 04 Sierpień, 2010, 21:50:46 »

ciekawe, ciekawe - jeśli możesz sprawdź kto jest importerem (może jest napis na kontretykiecie lub jakaś naklejka).

zapowiada się na początku września składanie przeze mnie zestawu - 6x Cabernet Sauvignon
założenia są takie, że w skład zestawu wchodzą wina jednoszczepowe (min. 85% CS), każde będzie z innego kraju, wina będą dobrane wg stosunku jakość/cena, cena powinna być w granicach 150 pln za 6 butelek. Oczywiście wszystko się może zmienić ale gdyby ktoś był zainteresowany takim zestawem to proszę pisać na PW. Dorzucę krótką notatkę opisującą każde z win krótko i prosto ale "po mojemu" a nie przedruk z kontretykiety.

Wina będą zakupione w tej cenie więc nie jest to działalność zarobkowa, jedynie dostarczenie win dostępnych w różnych sklepach w jedno miejsce - odbiorca
hammerh34d
Użytkownik

« Odpowiedz #48 : 05 Sierpień, 2010, 00:07:19 »

ciekawe, ciekawe - jeśli możesz sprawdź kto jest importerem (może jest napis na kontretykiecie lub jakaś naklejka).

Janus S.A. z Torunia.

Co do sześciopaka - ciekawa idea, mnie pasuje Wink Lubię cabernety.

BTW:

http://img840.imageshack.us/img840/8557/wino2.jpg

Nie kupujta. Szkoda dwóch dych, za tą sumę jest sporo znacznie lepszych, jak choćby to pinotage z wczoraj - chyba kupię na zapas kilka butelek, jeśli jeszcze są ;> Wino siarczyste w smaku, może po dłuższej (czytaj 24h) dekantacji by złagodniało (raz tak miałem), ale nie chce mi się czekać i nie mam tu dekantera Smiley Gra nie warta świeczki.

m.
roj
Newbie
*

« Odpowiedz #49 : 05 Sierpień, 2010, 00:48:43 »

co potwierdza, że w tej cenie ciężko trafić wino z regionu z renomą (Rioja, Bordeaux etc.). Więcej płacimy za apelację niż za jakość wina.

p.s. Petrus, o którym wspominałem parę postów temu (za ponad 10k za butelkę) został sprzedany więc jakby się ktoś napalił to trzeba zamówić i poczekać  Cool
kubama
Liczba opinii: (2)
Mieszkaniec

« Odpowiedz #50 : 07 Sierpień, 2010, 14:05:04 »

Wpadłem do mojej ulubionej winiarni i wyniosłem z niej zestaw moich ulubionych win.

Z góry uprzedzam, że opisy są lamerskie bo ja tylko wiem, że coś mi smakuje ale dlaczego to już nie. Bukiety itp to coś tak mi obcego jak teoria superstrun - czytałem, słyszałem ale nadal nie kumam. Cool

Acha ... mówimy o winach z LIDLA  Banana

Najpierw Taragona 2004 Reserva - czerwone wytrawne. Jak odetchnie chwilę to nabiera miękkości. Zdecydowanie najlepsze wino z Lidla.
http://img265.imageshack.us/img265/8184/dsc410001filtered.jpg

Cimarosa - Shiraz Cabernet Sauvignon South Africa - czerwone wytrawne. Delikatniejsze od Taragony ale mniej esencjonalne.
http://img818.imageshack.us/img818/9130/kopiadsc410601.jpg

Cimarosa - Cabernet Sauvignon Chile - czerwone wytrawne. W zasadzie w ślepym teście taki lamer jak ja nie odróżni tego wina od wyżej wymienionego. Jest równie dobre.
http://img525.imageshack.us/img525/3631/kopiadsc410701.jpg

Teraz białe
Cimarosa - Chardonnay Australia - białe wytrawne. Mistrz wśród białych win z Lidla. Jest wspaniałe. Do muli idealne - zarówno do gotowania jak i do popitki Smiley
http://img340.imageshack.us/img340/6963/kopiadsc410801.jpg

Liebraumilch - białe półsłodkie z Nadrenii ... nie jest to reńskie wino ale dla mnie jest super. Lekkie i smakowe Wink
http://img413.imageshack.us/img413/227/kopiadsc410901.jpg

Tokai Furmint - dobry tani Tokaj, taki którym można się spokojnie raczyć acz koło prawdziwego Furminta to on nie stał. Smiley
http://img16.imageshack.us/img16/5711/kopiadsc411001.jpg

Na koniec podsumowanie finansowe
http://img580.imageshack.us/img580/7118/kopiadsc411201.jpg

Lidl jest tani  Cheesy

Mit einem Rolex im Arsch fuelt mann sich wie im Himmel
ALAMO
Użytkownik

« Odpowiedz #51 : 07 Sierpień, 2010, 21:58:25 »

Ale to dzisiaj niby to wszystko mamy wypić  Shocked  Hmmm ?

Tarragona jest bardzo dobrym winem, z powodzeniem mogłaby być sprzedawana 3-4 razy drożej. Ma jedną wadę - bywa że butelka zawiera zupełnie coś innego. Ale to ine też da się pić  Grin

ALAMO
eye_lip
Chief Executive Officer
Administrator
Liczba opinii: (9)
*

ATK

« Odpowiedz #52 : 08 Sierpień, 2010, 00:31:28 »

Wczoraj mieliśmy winny wieczór - było wspomniane lieberfraumilch z lidla, jeszcze jakieś jedno zinfandel lidlowe kupiłem, dwa z cyrylicą i mnichem, carlo rossi oraz uwaga wino które nazywało się Cote (z kocicą na etykiecie, nazwa prawie jak pasy genewskie) - a do tego melon w szwardzwaldzkiej, oliwki, sery itp  Grin

filip

"Old People burning! Old People burning! Put your hands up!"
eye_lip
Chief Executive Officer
Administrator
*

ATK

« Odpowiedz #53 : 08 Sierpień, 2010, 16:19:18 »

Koledzy, czy któreś z win tu opisywanych dostępne jest w sieci carrefour express?

filip

ALAMO
Użytkownik

« Odpowiedz #54 : 08 Sierpień, 2010, 17:01:50 »

Wczoraj mieliśmy winny wieczór - było wspomniane lieberfraumilch z lidla, jeszcze jakieś jedno zinfandel lidlowe kupiłem, dwa z cyrylicą i mnichem, carlo rossi oraz uwaga wino które nazywało się Cote (z kocicą na etykiecie, nazwa prawie jak pasy genewskie) - a do tego melon w szwardzwaldzkiej, oliwki, sery itp  Grin

To Cote co piłeś to średniej jakoścu Bułgar. O ile dobrze kojarzę - to nie jest sygnowany winiarnią tylko dystrybutorem.

ALAMO
eye_lip
Chief Executive Officer
Administrator
*

ATK

« Odpowiedz #55 : 08 Sierpień, 2010, 17:19:51 »

O to ciekawe, ale niestety nie pamiętam smaku, bo piłem już wtedy pącz. A kojarzysz coś z dobrego wytrawnego z carrefour?

EDYTA - już zakupiłem (za 9.90!!)

http://www.tim-wina.com.pl/artykuly.php?idg=13&id=259

http://www.tim-wina.com.pl/galeria/isla_negra.jpg

a pącz to nie to co piszesz, ale też dobre
« Ostatnia zmiana: 08 Sierpień, 2010, 18:03:17 wysłane przez eye_lip » Zapisane

filip

hammerh34d
Użytkownik

« Odpowiedz #56 : 08 Sierpień, 2010, 17:59:40 »

O to ciekawe, ale niestety nie pamiętam smaku, bo piłem już wtedy pącz. A kojarzysz coś z dobrego wytrawnego z carrefour?

Pącz? Czy to płynna forma pączka? Wink

A w krrfrr z reguly maja Rosemounta. Polecam, zwlaszcza wspominane tu SMG.

m.
hammerh34d
Użytkownik

« Odpowiedz #57 : 08 Sierpień, 2010, 18:14:53 »

a pącz to nie to co piszesz, ale też dobre

Ciekawe - moze ma cos wspolnego z ponczem?

Z tanich rzeczy w krrfrr jest jeszcze pijalny francuski cydr, w okolicy 12 pln iirc. Przyznam, ze na wina za dyche mam za malo odwagi Smiley

m.
eye_lip
Chief Executive Officer
Administrator
*

ATK

« Odpowiedz #58 : 08 Sierpień, 2010, 18:51:33 »

Ciekawe - moze ma cos wspolnego z ponczem?

może mieć

Co do winka to na półce stało 15 a przy kasie mniej Smiley

filip

hammerh34d
Użytkownik

« Odpowiedz #59 : 08 Sierpień, 2010, 19:30:45 »

może mieć
Co do winka to na półce stało 15 a przy kasie mniej Smiley

No to skoro już oftopujemy, to niech tu zostanie dla potomności cytacik"

"Nie ulega wątpliwości, że poncz istniał w Indiach na długo przed XVI w., i że odkrycie tego koktajlu dla świata nowożytnego zawdzięczamy brytyjskim żeglarzom. Nazwa drinku pochodzi od sanskryckiego słowa „pancza” – pięć, i odnosi się do pięciu zawartych w koktajlu smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, neutralnego i alkoholu. "

A pączki zostawmy na tłusty czwartek Smiley

A żeby było ontopicznie, to swego czasu bodaj całe 18 PLN w Tesco kosztowało camrenere Los Chaclos. Gdyby nie ta butelka, pewnie nie był bym dziś miłośnikiem tego szczepu Smiley Cabernet też niezły jest - oczywiście considering the price Smiley

m.
Strony: 1 2 3 [4] 5   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC | Sitemap Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!